Trivselregler

Att bo tillsammans med många andra människor i en stor förening kräver hänsynstagande och respekt gentemot medlemmarna i föreningen. I vår förening hjälps vi åt för att upprätthålla en trevlig boendemiljö.

Vi vill förvalta en bra förening som är attraktiv att bli medlem i, en förening där vi tillsammans värnar om en trevlig innermiljö i trapphus och källargångarna, men även en ren och prydlig yttre miljö. Att bo i en bostadsrättsförening innebär att ta hänsyn till andra medlemmar och att bidra till att förvalta, underhålla och utveckla föreningen, både tekniskt och socialt.

Föreningens ordnings- och trivselregler gäller inte bara Dig som bostadsrättsinnehavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Reglerna gäller också för den som efter tillåtelse hyr din bostadsrätt. Om föreningen har egna hyresgäster gäller reglerna även dem.

Våra trivselregler

Ansvar

Att bo tillsammans med många andra människor i en stor förening kräver hänsynstagande och respekt gentemot medlemmarna i föreningen. Genom att köpa en bostadsrätt har Ni köpt en andel av en ekonomisk förening. Föreningen äger fastigheten där du har nyttjanderätt till din lägenhet. Du äger alltså inte din lägenhet, men så länge du sköter dina skyldigheter – betalar avgifter och följer regler – har du i princip oändlig nyttjanderätt. Detta styrs av föreningens stadgar och regler samt bostadsrättslagen.

Alla medlemmar har ett gemensamt ansvar att vårda våra gemensamma utrymmen lika väl som våra egna lägenheter. Vanvård av gemensamma ytor och utrymmen riskerar slutligen leda till ökade kostnader för föreningen och höjda avgifter för oss boende. Trivseln i den egna lägenheten är i hög grad beroende av relationerna i hela föreningen. Våra gemensamma ytor är dessutom vårt ansikte utåt.

Detta är bakgrunden till att  vi har upprättat följande trivselregler.

Vad som anges i dessa regler gäller även inneboende och gäster.

Skyldigheter

- Störande ljud         

Tiden för nattvila är mellan kl. 22.00 och 07.00 då största möjliga hänsyn till grannar ska tas och störande ljud undvikas.

Borrning och annan störande bygg- och hantverksaktivitet skall begränsas till följande tider:

Vardagar           08.00 – 19:00
Helger              10.00 – 18:00

När vi planerar att ha fest som beräknas pågå efter 22:00, då nattvila inträder, skall grannarna informeras i förväg. Det kan ske genom personkontakt eller genom anslag i entrén. Vi meddelar våra grannar telefonnummer så att vi kan bli kontaktade efter 22:00.

- Sophantering         

Endast hushållsavfall får kastas i soprummen. Om vi paketerar soporna väl minskar vi våra omkostnader för sophämtningen.

Rörande källsorteringen får endast förpackningar av plast, papper, kartong, glas och metall kastas i källsorteringsrummet.

I både soprummen och i källsorteringsrummet finns anslaget anvisningar om hur sorteringen ska gå till. Vi har alla ett ansvar att följa dessa och att göra vårt bästa för att hålla rent och snyggt i dessa rum.

Det är värt att tänka på att föreningen varje år tvingas betala för rengöring och bortförsel av grovsopor som inte hör hemma i våra källsorteringsrum. Återigen påverkar sådan misskötsel och vanvård vår gemensamma ekonomi negativt och kan till slut även leda till att våra låga månadsavgifter höjs.

Har vi grovsopor vi vill bli av med ansvarar vi personligen för att transportera på dessa. Sådan kan exempelvis vara cyklar, möbler, plastföremål, väskor eller annat mer omfattande elektronikavfall. (Närmsta återvinningsstation finns vid Brotorp, vid E18.). Dock försöker styrelsen erbjuda enkel bortförsel av grovsopor ett par gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten.

- Säkerhet                 

1. Eldning

Öppen eld eller låga som till exempel ljus, marschall, gasol eller metanolspis skall hållas under kontinuerligt visuell övervakning och får endast hållas tänd i egen lägenhet eller på på av föreningen i ordningsställd yta, se grillning nedan.

2. Utrymningsvägar

Trapphus och gångar fungerar som utrymningsvägar vid brand eller annan fara. Det är därför av största vikt att dessa är fria från föremål eftersom dessa innebär en brandrisk och hindrar utrymning. Dit hör bl.a. cyklar, barnvagnar, skidor, pulkor, skodon, soppåsar och andra brännbara föremål.

3. Förråd och allmänna utrymmen

I garageplanet, i respektive entré, finns ett numrerat förvaringsutrymme för varje lägenhet (samma som lägenhetsnumret). I förrådsutrymmena får inte större mängder brännbara vätskor förvaras pga brandrisken. Källarförrådens gångar ska vara tomma och inte belamras med föremål. Föremål som placeras utanför förråden kommer att avlägsnas,

4. Garage

Med hänsyn till brandrisken skall motorcyklar och mopeder ställas upp i garaget, ej i förråd, barnvagnsrum eller cykelrum, på särskilt avdelat hyrt utrymme. Du ansvarar för att porten till garaget stängs efter in och utfart. Detta är synnerligen viktigt för att förhindra bilinbrott, samt minska uppvärmningskostnaderna för garaget.

5. Inpassering i fastigheten

Vi släpper endast in personer som vi känner igen eller personer som vid tjänsteutövning kan legitimera sig. Portkoden är vi rädda om och är försiktiga med att lämna ut. Dessutom skyddar vi den när vi knappar in den. Gällande porttelefonen tänker vi på att vi vet vem det är vi släpper in i fastigheten.

- Rökning

Vi röker inte i föreningens samtliga allmänna utrymmen.

Vi kastar inte heller fimpar från balkongerna eller på vår gemensamma mark, särskilt då detta innebär en brandrisk.

Vi bör även tänka på att lägenheternas tilluftsdon sitter under fönstren och att rökning därför inte bör ske i anslutning till dessa.

- Grillning

Kolgrillning får inte ske på balkonger eller uteplatser, p.g.a. brandrisk och nedsotning av fasader och balkongtak, utan skall endast ske på av föreningen i ordningsställd yta mellan hus D och stadsradhusen samt bakom hus A och B.

På balkongerna får endast grillning med gasol och elgrill förekomma. Vi måste alltid ta hänsyn till våra grannar vid all grillning i området.

- Husdjur 

Många är allergiska mot och/eller rädda för djur. Vi håller ordning på och plockar upp efter våra husdjur när vi rastar dem. Naturligtvis ska våra husdjur inte störa andra. Våra husdjur ska inte rastas på våra innegårdar och måste hållas kopplade när de vistas där.

- Överlåtelse

Styrelsen har en månad på sig att behandla överlåtelseärenden, oftast går det fortare, men det kan inte garanteras. Tillträdesdagen bör därför inte sättas tidigare än en månad från det att överlåtelseanmälan insänts till föreningens ekonomiförvaltning.

Ladda ner dokument: