Avisering om höjda avgifter

Föreningens kostnader ökar

Föreningens ekonomi är i dagsläget i balans. Trots ytterligare upplåning de senaste åren för att täcka installation av bland annat solcellspaneler så är skuldsättningen på en fortsatt god och acceptabel nivå. Dessutom har föreningens intäkter historiskt kunnat täcka löpande kostnader och därmed har avgifter för bland annat bostäder och garage varit relativt oförändrade under många år utan större justeringar.

Föreningens kostnader ökar

När vi nu blickar in i 2024 ser vi att föreningens kostnader ökar snabbt inom många områden. Exempelvis har SEOM aviserat ökade priser för El +5%, Fjärrvärme +9%, Vatten +28% och Sophantering +5%. Det gäller även föreningens lån där högre bolåneränta förväntas öka totala räntekostnaden med över 30%. Utöver dessa poster uppskattas generella kostnadsökningar till cirka +5%.

Sparande nyckeltal från 2023

En god ekonomi i en bostadsrättsförening kräver ett successivt sparande för att kunna hantera både oförutsedda och planerade utgifter. Sparande är ett av de obligatoriska nyckeltal enligt lagkrav som introduceras i Årsredovisningar från och med 2023. Vissa intresseorganisationer rekommenderar generellt att detta nyckeltal ligger på ca 200-300 kr/m2 och åtminstone 100 kr/m2. Styrelsen anser att dessa riktlinjer är tillämpliga i vår förening och avser successivt öka sparandet för att stärka buffert och motståndskraft mot oväntade utgifter.

För att möta ökade kostnader på både kort och lång sikt samt stärka föreningens finansiella buffert ser vi att intäkterna måste öka.

Därför genomför vi nu följande förändringar av avgifter från och med årsskiftet

  • Årsavgift för bostäder +17%
  • Kabel-TV från 200 kronor till 300 kronor 
  • Garageplatser från 809 kronor  till 950 kronor 
  • Laddplatser - oförändrat 200 kronor 
  • MC-platser från 200 kronor  till 300 kronor 
  • Moped-platser från 250 kronor  till 300 kronor 
  • Utomhus P-platser från 404 kronor till 500 kronor 
  • Extra förråd från 175 kronor till 275 kronor 

Styrelsen fortsätter att aktivt se över möjligheten att sänka både driftskostnader och finansiella räntekostnader. De nya avgifterna kommer att ses på avierna som distribueras i mitten av december.

Hälsningar,
Styrelsen