Om elprisstöd - vad gäller för oss?

För att ta Sverige ur energikrisen arbetar regeringen skyndsamt för att kraftsamla, spara el och stötta. Den 20 februari påbörjar Försäkringskassan utbetalning av elstöd till hushåll i södra och mellersta Sverige

Källa: Regeringskansliet (Frågor och svar om elstöd till hushåll - Regeringen.se)

I steg1 och 2 avser elprisstödet hushåll med eget elavtal.

Alla hushåll som använt el under perioden 1 oktober-30 september 2022 och som har elnätsavtal för konsumentändamål i elområde 3 (mellersta Sverige) och 4 (södra Sverige) har rätt till ersättning.

Det är den person som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 som har rätt till ersättning.

Källa:EnergiNyheter.se (Elprisstöd - vad gäller? | ENERGInyheter.se)

Bostadsrättsföreningar har rätt till elprisstöd för perioden oktober 2021 till och med november 2022.

Det är den elanvändare som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 som kommer att få del av stödet. Stödet kommer betalas ut till elanvändare med elanläggning i södra Sverige, elområde SE3 och SE4.

Den 20 februari 2023 kommer stödet att börja betalas ut till privatpersoner. Hur och när företag och bostadsrättsföreningar får del av stödet är ännu inte klart.

Hur ska bostadsrättsföreningar hantera elprisstödet?

En bostadsrättsförening med gemensamt elavtal eller individuell mätning av el med föreningen som elanvändare den 17 november 2022 kommer att få del av elprisstödet till föreningen och inte till medlemmarna eller hyresgästerna själva. Hur elprisstödet ska hanteras i bostadsrättsföreningen är upp till vardera nätägaren, dvs. bostadsrättsföreningens styrelse, att besluta om.

Det finns olika sätt att hantera elprisstödet i bostadsrättsföreningar;

  • a) Bostadsrättsföreningen behåller stödet,
  • b) bostadsrättsföreningen rabatterar framtida elkostnader motsvarande erhållet elprisstöd, eller
  • c) bostadsrättsföreningen för vidare hela elprisstödet till respektive medlem eller hyresgäst.

Om en bostadsrättsförening överväger att hantera elprisstödet enligt de två senare punkterna rekommenderas kontakt med den ekonomiska förvaltaren innan styrelsen fattar beslut, för att se över om det är möjligt att genomföra. En risk är att den administrativa kostnaden för hanteringen av de två senare punkterna blir lika mycket eller högre än elprisstödet i sig.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Notering från styrelsen för Brf Silverdals Torg:
Vi i styrelsen avser att ett elprisstöd ska åter till oss medlemmar per bostadsrättslägenhet eller för föreningens gemenssamma elkostnader. Inom styrelsen ser vi antingen alternativ b eller c ovan.
--> vilket alternativ som blir aktuellt tas efter dialog med föreningens revisor och ekonomiska förvaltare när vi vet mer om när ett stöd betalas ut till bostyadsrättsföreningar.

----------------------------------------------------------------------------

Information från Bostadsrätterna 21 februari 2023

När får bostadsrättsföreningar elprisstöd utbetalat?

Bostadsrättsföreningar får vänta längre än hushållen som får det första elprisstöd utbetalat från den 20 februari. Regeringen har skickat en förordning om elprisstöd till företag och bostadsrättsföreningar på remiss och den reglerar stödets utformning.

Därefter ska regeringen få ett godkännande av EU-kommissionen om att få använda flaskhalsintäkterna på detta sätt. Regeringen föreslår att företag och bostadsrättsföreningar ska kunna börja söka stödet den 30 maj.

Måste bostadsrättsföreningar ansöka om elprisstödet?

Ja, såsom regeringens förslag är utformat nu måste bostadsrättsföreningar ansöka hos Skatteverket för att få elprisstöd. Detta till skillnad mot hushåll som får det automatiskt utbetalat via Försäkringskassan. Regeringens förslag innebär att föreningar kan söka stödet först den 30 maj.

Vad gäller för bostadsrättsföreningar med gemensam el?

Då föreningen är den part som står på det enda elnätsavtalet får föreningen vänta på elprisstödet. Föreningen behöver sedan, om regeringens förslag blir verklighet, ansöka hos Skatteverket från den 30 maj om att få elprisstödet utbetalt. Bostadsrättsföreningar får därefter betala ut stödet till sina medlemmar. Dock finns det enligt nuvarande förslag inga tvingande regler om att en förening måste föra vidare stödet.