Renovera och underhålla

Delat ansvar för underhåll och reparationer

Skulle du bo i en hyresrätt är det hyresvärden som ansvarar för underhåll och reparationer; i en villa skulle du själv vara ansvarig.

I en bostadsrätt är det lite krångligare, för där  är ansvaret uppdelat på dig och föreningen, beroende på skada. Därför råder vi dig bestämt att läsa igenom ”Föreningens Gränsdragningsregler” innan du börjar reparera.

Klicka här: Gränsdragningsregler

Ändra gärna – men följ våra regler

Vi har full förståelse för att folk behöver och vill reparera och bygga om sina lägenheter. Men om de boende ska stå ut med det oljud och andra besvär som de utsätts för när någon i huset reparerar måste du som reparerar ta hänsyn till dina grannar och hålla dig till de regler som gäller i föreningen.

Du avgör själv när det är dags att tapetsera, måla eller göra smärre förändringar i lägenheten. Vill du göra större förändringar ska du kontakta styrelsen innan du sätter igång.

Ladda ner eller se här:

Kontakta styrelsen innan du sätter igång

För att undvika onödiga besvär och kostnader ska du kontakta styrelsen om dina bygg- eller reparationsplaner innan du sätter igång. Kom ihåg att vissa förändringar kan kräva bygglov eller bygganmälan.

Vid ändringar eller renoveringar i och omkring lägenheten krävs att man har styrelsens tillstånd innan de utförs (stadgarnas 27§), ett sådant tillstånd skall vara skriftligt (via brev eller e-post). Om bygglov eller bygganmälan fordras svarar bostadsrättsinnehavaren själv för detta.

Tillståndskrav vid renovering, nybyggnad eller renovering

Bostadsrättsinnehavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra åtgärder i lägenheten som innefattar:

• ingrepp i en bärande konstruktion,
• ändring av befintliga ledningar för vatten, avlopp eller värmeradiatorer eller
• annan väsentlig förändring av lägenheten.

Man får inte heller ansluta någon fläkt till fastighetens ventilationssystem och inte heller genom inbyggnad eller inredning påverka luftflödet till systemets utsugningsdon.

Alla arbeten i lägenheten skall utföras på ett fackmannamässigt sätt. Vid våtrumsarbeten skall kvalitetsintyg begäras från entreprenören. För elinstallationer skall behörig elektriker anlitas. 

Vid transport av material och byggnadsavfall skall stor försiktighet iakttas vid hantering i hissar och entréer. Vid eventuell nedskräpning i gemensamma utrymmen ska grovstädning göras dagligen genom medlemmens försorg.

Vad säger bestämmelserna?

Underhålls- och reparationsansvarets fördelning framgår av föreningens stadgar, 32§.

Som bostadsrättshavare ansvarar du för: lägenhetens väggar, golv och tak samt underliggande fuktisolerande skikt, lägenhetens inredning, utrustning, ledningar och övriga installationer, rökgångar, glas och bågar i lägenhetens fönster och dörrar, lägenhetens ytter- och innerdörrar samt svagströmsanläggningar

Du ansvarar dock inte för annat underhåll än målning när det gäller radiatorer, anordningar för värme, vattenarmaturer eller ledningar för avlopp, värme, el, vatten som föreningen försett lägenheten med. Detsamma gäller rökgångar och ventilationskanaler om dessa tjänar fler än en lägenhet.

Avhjälpande av brist

Bostadsrättsföreningen har möjlighet att på bostadsrättshavarens bekostnad avhjälpa brister som bostadsrättshavaren ansvarar för enligt stadgar 33§. Denna rätt gäller dock endast i de fall där annans säkerhet äventyras eller om det finns risk för omfattande skador på annans egendom. Exempel på tillfällen när detta kan användas är vid felaktigt utförd elinstallation eller ändringar i våtutrymmen som kan orsaka vattenskador i huset eller angränsande lägenheter. Om man inte kan komma överens med bostadsrättshavaren när tillträde kan ske kan bostadsrättsföreningen begära handräckning från kronofogdemyndigheten för att få tillträde till lägenheten.

Så regleras en skada!

Det svåra, men mest viktiga, vid en skada är att utreda grundorsaken! Som bostadsrättshavare är du skyldig att hålla lägenheten i gott skick. Föreningen svarar dock för alla stamledningar för avlopp, el, vatten och värme fram till anslutningspunkt i lägenheten. Beträffande värme svarar föreningen även för ledningar och radiatorer inne i lägenheterna.

Om du som bostadsrättshavare av slarv eller oaktsamhet vållar en brand eller skadar en stamledning får du själv stå för följderna även om underhållsansvaret ligger på föreningen. Omvänt gäller således att alla andra skador från stamledningar skall åtgärdas och regleras av föreningen. Men om skadan kommer från en läcka, spricka eller annat i lägenheten, är det alltid ditt ansvar, även om man rimligen inte själv kunnat upptäcka läckan.

Om en granne t. ex felaktigt har installerat en diskmaskin som läcker vatten ner till bostaden under, kan både förening och enskild medlem kräva den slarvige på ersättning. En grundregel är att alla skador som på något sätt berör fastigheten, i första hand ska regleras av föreningens fastighetsförsäkring. Sedan får föreningen kräva enskilda medlemmar på ersättning för den del av skadorna som berör bostadsrätten, dvs. det egna underhållsansvaret.

För att få ersättning för skadorna i bostaden, krävs då att man har en försäkring med bostadsrättstillägg. Men föreningen kan därutöver kräva medlemmen på fastighetens självrisk. Föreningen har ju inte gjort något fel och skall därför inte heller ha några egna kostnader för skadan. Grundprincipen är att ingen skall tjäna på en skada och varje part skall stå för sin ansvarsdel. Men har man full försäkring skall man inte behöva betala föreningens självrisk. Har man orsakat en skada av slarv skall ansvarsdelen i hemförsäkringen ersätta självriskkravet. I annat fall skall bostadsrättstillägget ersätta det. Föreningen kan i regel bara kräva ersättning för den del som berör bostadsrättshavarens andel av reparationskostnaderna. Om bostadsrättshavaren inte orsakat skadan av slarv eller oaktsamhet kan föreningen heller inte återkräva mer än bostadsrättshavarens andel av sin självrisk. Det är först när oaktsamhet eller rent vållande kan visas som föreningen kan kräva att bostadsrättshavaren betalar hela självrisken.

Ingrepp i konstruktionen

Föreningen är restriktiv med att ge tillstånd till ingrepp i både bärande och icke bärande konstruktioner eftersom de påverkar hela byggnaden – läs därför renoveringsreglerna innan du planerar din renovering/ombyggnad.

Vattenavstängning

Alla arbeten som kräver vattenavstängningar ska anmälas till fastighetsförvaltningen eftersom fastighetsskötaren utför avstängningen. Kostnaden för vattenavstängning, 800 kronor, debiteras den boende. Dessutom ska entreprenören sätta upp information om avstängningen på anslagstavlan i entrén.

Se även denna broschyr om hur man säkrar köket mot vattenskador.

Kontrollera dem du tänker anlita

Oavsett om det är du själv som utför arbetet eller om du använder hantverkare så är ansvaret ditt.

Respektera de tider som gäller

Reparationer och ombyggnader får endast utföras kl 8-19 på vardagar och kl 10-18 lördag, söndag och helgdag.

Särskilt störande aktiviteter, som bilning, omfattande rivningsarbeten eller ihållande borrande, får bara utföras vardagar 8-18.

Kör iväg med byggmaterialet

Entréer och trapphus är inte någon förvaringsplats för gammalt byggmaterial, inte ens tillfälligt.

Städa efter dig

Dina grannar ska inte behöva kliva omkring bland byggmaterial eller i byggdamm. Om det skulle vara så att du smutsat ner i samband med transporter in i eller ut ur lägenheten, se till att du städar hiss, entré och/eller trapphus omedelbart. Det är inte tillåtet att koppla ur portarnas öppningsarmar vid transport av material. Täck även väggar och golv i hissarna så att paneler inte skadas vid materialtransport.

----------------------------------

Inglasning av balkong

Not: Föreningens tidigare generella bygglov (DNR 2990.19) gällande inglasning av balkonger är inte gällande sedan 3 januari 2014.

Om du funderar på att glasa in din balkong behöver du hantera följande:
1. Det är du som medlem som ska begära och bekosat ditt eget bygglov hos Sollentuna kommun.
2. Du bör  kontakta nedanstående företag som utfört installationer i föreningen.
3. Du måste begära tillstånd (se föreningens stagdar 27§) av föreningen (läs styrelsen) innan installation sker.
     Ett tillstånd ges endast om följande är uppfyllt:

  • Ett godkänt bygglov finns från Sollentuna Kommun (kopia ska delges föreningen)
  • Du ska skriftligt informera styrelsen att du/ditt företag som du anlitar utföra installationen enligt bygglovet samt att ni kommer följa de generella riktlinjerna gällande att glaspartier, galler, ståldörrar/luckor, fönster utsida, handledare, stuprör hängrännor, takplåt, taksäkerhet har kulör RAL 7011. Inglasningens ramverk, skenor och skyddsplåtar skall ha denna kulör.

Fastighetens samtliga kulörer återfinns under fliken Fastighetens kulörer.

Alnova Balkongsystem (originalleverantör)

Hemsida: www.alnova.se
E-post: alnova@alnova.se
Telefon: 031-49 65 15

Lumon

Hemsida: www.lumon.se
E-post: kundservice@lumon.com
Telefon: 08-522 77 300

Staket och inglasning av terrass/altan

Om enskild bostadsrättsinnehavare söker och får bygglov för inglasning av terrass/altan beviljat av kommunen har styrelsen i dagsläget ingen avsikt att meddela tillstånd att få glasa in terasser/altaner.

Staket får sättas upp innanför terrassens/altanens  yttre begränsning. Stakethöjd under en meter och krav enligt nedan uppfyllda kommer att beviljas av styrelsen. Staket skall vara vitmålat (NCS S 0502-Y) och ha liggande ribbor. Inga metallplintar eller motsvarande får användas, sockel skall gjutas för fastsättning av staketet. FÖRBUD mot att sticka ner något i marken då vattentätskikt ovanför garaget finns strax under markytan.

Buskar i anslutning till terrass ägs av bostadsrättsföreningen och sköts av trädgårdsskötare.

Markiser och Insynsskydd

Om du är intresserad av att skaffa markis eller insynsskydd kan du kontakta nedanstående företag som utfört installationer i föreningen. Företaget vet vilka färger och mönster som gäller för föreningen.

Observera att styrelsens skriftliga tillstånd krävs (BRF stagdar 27§) och att anvisningar i bygglovet uppfylls.

Sjöbergs Markiser & persienner

Hemsida: www.sjobergsmarkiser.se
E-post: info@sjobergsmarkiser.se
Telefon: 08-25 66 22

Arkitektens anvisning ang markisutformning och Insynsskydd

Vi har tagit fram en kulör för markiser som ska ha ett enhetligt utseende för alla, både vad det gäller färg och utförande.
Kulör på markisväv skall vara enfärgad. Om det skall vara kappa skall det vara det på alla markiser och den skall vara rak.

Markistyget är från Sjöbergs Markiser & Persienner AB, Sandex collection Dis.79 (ljusgrå).

Vi anser att det här färgen ska passa in på alla fasader i Silverdal.
Om det skall vara kappa skall det vara det på alla markiser och den skall vara rak.
Man behöver inte ha lackerade armar, de kan vara i aluminium.

Om det gäller markiser till lägenhetsfönster så anser jag att det blir bäst att göra fallarmsmarkiser som monteras på fönsterkarm i smygen. Kulör på konsol och stag lika fönster. Det blir då lätt att anordna draglina genom karmen.

L a r s W a h l s t r ö m
arkitekt SAR/MSA
Lund & Valentin arkitektur och design AB

Markisfärgen bör vara ljus och neutral eftersom husen i sig har mycket färg, som är talande i sig. Ju mörkare färg [på markisen] desto större risk att husens egen färg "släcks ut". Med för många varianter är risken stor att intrycken av husen blir rörigt, inte minst om man väljer exempelvis randiga markiser. Man bör också tänka på att markisens färg färgsätter själva ljuset i lägenheten.

Arkitekten [Lars Wahlström] har tagit fram ett alternativ, som bör fungera till balkongerna till alla hus men i synnerhet de röda husen. Det är ett svagt melerat tyg med röda inslag. Det går också att ana blå nyanser men tyget i sin helhet ger ett enfärgat intryck.

Persienner

Persienner skall ha en ljus färg som harmoniserar med fasadfärgen. Fönstertillverkaren har låtit meddela att mörk eller svart färg på persiennerna skapar sådan värme att denna kan få fönsterglaset att spricka. Om mörka eller svarta persienner är orsaken till sprickbildning kommer leverantören inte att ta på sig något garantiansvar.

Badrum

Kakel/klinkerfog:
• LIP 23 Manhattan väggfog
• LIP 23 Manhattan Golvfog

Silikon:
• LIP Pärlvit
• LIP Manhattan
• LIP vit i tak